ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.83853 BGN | gbp 1 GBP = 2.2902 BGN | chf 1 CHF = 2.01778 BGN |

Месец с безплатни прегледи за рак на простата във Варна

 

 

 

Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания "Д-р Марко А. Марков“ във Варна се присъединява към световната инициатива "Моември" – да променим лицето на мъжкото здраве, съобщиха от Онкологичната болница.

"Част от безплатните профилактични прегледи през ноември, които се финансират от община Варна, ще бъдат именно с акцент превенция на рака на простатата", подчерта зам.-управителят на общинската онкологична болница Янислава Илиева.

Към момента безплатни прегледи са извършени на над 400 варненци.

До края на годината за обща профилактика на онкологичните заболявания от общинската програма могат да се възползват още 200 души. Те могат да си запишат час за консултация с лекар на телефоните на регистратурата на Диагностично-консултативния блок на СБАЛОЗ – Варна 052/975 840 по направления – рак на стомашно-чревния тракт, рак на простатата, рак на женски полови органи, рак на кожата, УНГ.

Един и същи човек може да се запише за преглед при повече от един специалист, уточнява д-р Илиева.

При необходимост и по преценка на лекаря пациентите могат да бъдат насочени към изследване на туморни маркери, което също е безплатно по линия на финансираната от община Варна профилактична програма.

"Всяка година около 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – са около 200 000, а за България новооткритите случаи са около 3800 – 4000 годишно. Можем да кажем, че в България заема около 10% от всички онкологични заболявания", казва д-р Десислав Тасков, уролог в СБАЛОЗ – Варна.

"През последните години се забелязва и нарастване на възрастта на пациентите с тази диагноза. Рядко мъже под 40 години страдат от рак на простата – броят им е под 6% от всички диагностицирани. Онкологичното заболяване обаче е много често срещано при пациенти между 70 и 80 години. Препоръчително е мъжете над 45 години поне веднъж годишно да се подлагат на преглед", допълва специалистът.

Инициативата "Моември" е годишно събитие с продължителност един месец – ноември. Идеята е мъжете да си пускат мустаци за целия период от месеца, за да привлекат внимание върху проблемите с мъжкото здраве, такива като рак на простатата, на тестисите и др. Лозунгът, под който всяка година се провежда кампанията на фондация „Movember“, е „Промени лицето на мъжкото здраве“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от Варна и областта

Добавено: 2 Ноември 2022, 15:35

Прочетено: 356 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени обяви.

Намерете ни във Фейсбук