ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.83027 BGN | gbp 1 GBP = 2.3227 BGN | chf 1 CHF = 2.05143 BGN |

OpenAI пусна ChatGPT Enterprise, изкуствен интелект за компании

 

 

 

 

OpenAI обяви най-голямата си новина от дебюта на генеративния си чатбот: пуска ChatGPT Enterprise, бизнес ниво на изкуствения интелект, достъпно от понеделник.

Инструментът се разработва „по-малко от година“ и е подкрепен от повече от 20 компании с различни размери, от различни индустрии, каза главният оперативен директор на OpenAI Брад Лайткеп пред CNBC. ChatGPT Enterprise включва достъп до GPT-4 без ограничения за използване, производителност, която е до два пъти по-голяма от предишните версии, и API кредити.

Лайткеп каза, че ценообразуването няма да бъде публично обявено и че „то ще зависи от случаите на използване и размера на всяка компания“. Бета потребителите включват Block, Canva и The Estée Lauder Cos.

По-рано тази година Microsoft инвестира допълнителни средства в OpenAI – още 10 милиарда долара – превръщайки я в най-голямата инвестиция в изкуствен интелект за годината, според PitchBook.

През април компания приключи продажбата на акции за 300 милиона долара при оценка между 27 и 29 милиарда долара милиарда, с инвестиции от фирми, като Sequoia Capital и Andreessen Horowitz.

Два месеца след старта на ChatGPT, през ноември, той надмина 100 милиона активни потребители месечно, счупвайки рекордите за най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.
 

"Феноменално разпространение – честно казано никога не сме виждали нещо подобно и интересът нараства оттогава“, каза пред CNBC Браян Бърк, вицепрезидент по изследванията в Gartner.


Повече от 80% от компаниите от Fortune 500 имат екипи, които активно използват ChatGPT.

Една ключова разлика между ChatGPT Enterprise и версията, ориентирана към потребителите, е, че бизнес приложението ще позволи на клиентите да въвеждат фирмени данни, за да обучат и персонализират ChatGPT за собствените си индустрии и случаи на употреба, въпреки че някои от тези функции не бяха налични при дебюта в понеделник. Компанията планира и да въведе друго ниво на използване, наречено ChatGPT Business, за по-малки екипи, но не уточни кога ще бъде достъпно.

Брад Лайткеп каза пред CNBC, че пускането първо на корпоративната версия и изчакването на бизнес ниво „ни дава малко повече възможности да се ангажираме с екипи по практически начин и да разберем как изглежда внедряване, преди да го отворим напълно нагоре.“

OpenAI отбеляза в публикация в блога си, че „Ние не се обучаваме на вашите бизнес данни или разговори и нашите модели не се учат от вашето използване“. Компанията добавя, че данните за разговорите на клиентите ще бъдат криптирани както при транзит, така и при покой.

Компанията обаче записва обобщени данни за това как се използва инструментът, включително метаданни за ефективността и други, каза Лайткеп.

Дебютът на ChatGPT Enterprise идва в момент, когато надпреварата във „въоръжаването“ с изкуствен интелект продължава да се разгаря сред лидерите при чатботовете, като OpenAI, Microsoft, Google и Anthropic. В опит да насърчат потребителите да приемат генеративен AI в ежедневието си, технологичните гиганти се надпреварват да пуснат не само нови приложения за чатботове, но и нови функции. През май OpenAI пусна своето приложение за iOS, последвано от приложението за Android през юли. Google редовно пуска актуализации на своя чатбот Bard, а Microsoft прави същото с Bing, въвеждайки функции като визуално търсене.

Anthropic, стартъпът за изкуствен интелект, основан от бивши ръководители на OpenAI, дебютира през юли с нов чатбот за изкуствен интелект, Claude 2, месеци след набирането на 750 милиона долара в рамките на два кръга на финансиране.

На въпроса как ChatGPT Enterprise се сравнява с Bing Chat Enterprise, корпоративният AI чатбот на Microsoft, представител на OpenAI каза пред CNBC: „Това е OpenAI продукт, независим от Microsoft. Въпреки това се надяваме, че нашият продукт може да работи с други инструменти, включително тези на Microsoft. Клиентите могат да изберат коя платформа е подходяща за техния бизнес.“

ChatGPT, подобно на много големи езикови модели, е скъп за работа, като всеки чат вероятно струва на OpenAI „едноцифрени центове“, според декемврийски туит на главния изпълнителен директор Сам Алтман, което предполага, че оперирането на услугата за 100 милиона души на месец може да струва милиони долари.
 

"Най-голямата пречка пред развитието на ChatGPT Enterprise беше да разберем как да приоритизираме функциите“, каза Лайткеп пред CNBC.


„Приоритетизирането на това как сте изтеглили напред тези неща въз основа на това как хората използват продукта – и какво хората наистина искат и какво дава възможност – беше тема на голям дебат, бих казал, в екипа“, каза още той.

Един конкретен пример е Code Interpreter, функция на ChatGPT Plus, която оттогава е преименувана на Advanced Data Analysis. Лайткеп каза, че екипът се е съмнявал дали функцията трябва да е приоритет за ChatGPT Enterprise и че „тя се класира в списък с куп други неща, които според нас са еднакво или по-вълнуващи“, но отзивите на компаниите са ги накарали да дадат приоритет на пускането ѝ по-рано.

OpenAI планира да включи „колкото можем повече предприятия през следващите няколко седмици“, според публикацията в блога на компанията.

 

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 30 Август 2023, 09:12

Прочетено: 2270 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени обяви.

Намерете ни във Фейсбук