ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.92163 BGN | gbp 1 GBP = 2.31758 BGN | chf 1 CHF = 2.01986 BGN |

Преди решението за лихвите на Фед доларът поскъпна до 20-годишен връх, прогнозират рецесия през 2023

Федерален резерв

 

 

 

Финансовите пазари са в замислено настроение днес, докато инвеститорите изчакват, за да видят колко агресивно Федералният резерв ще повиши лихвите, като много от тях се опасяват, че тези действия ще тласнат световната икономика към рецесия.

 

Доходността по щатските държавни облигации достигна най-високите си стойности от десетилетие, а доларът поскъпна до 20-годишен връх на фона на очакванията, че Фед ще вдигне лихвата със 75 базисни пункта до 1.50-1.75% по-късно днес.

 

Това би било най-голямото увеличение от 1994 г., а пазарите вече очакват основната лихва да достигне 3.75-4.0% до края на годината.

 

Случващото се при държавните облигации подкрепя долара, който поскъпна до 20-годишен връх спрямо кошница от валути, като ръстът беше оглавен най-вече от поскъпването спрямо йената.

 

Цените на петрола нараснаха, след като ОПЕК потвърди прогнозата си, че през 2022 г. търсенето на суровината в световен мащаб ще надхвърли нивата отпреди пандемията.

 

Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година, според близо 70% от водещите икономисти, анкетирани от Financial Times.

 

Централната банка на САЩ вече се впусна в един от най-бързите цикли на затягане от десетилетия. От март насам тя повиши своя базов лихвен процент с 0,75 процентни пункта от почти нулевите предишни нива.

 

Федералната комисия по отворени пазари се събира отново във вторник за двудневна среща, на която се очаква официалните лица да пристъпят към първото последователно повишаване на лихвите от 1994 г. насам и да сигнализират продължаването на това затягане най-малко до септември.

 

Почти 40% от 49-те респонденти прогнозират, че Националното бюро за икономически изследвания – арбитърът, който посочва началото и края на рецесиите - ще обяви такава през първото или второто тримесечие на 2023 г. Една трета смятат, че това ще се случи през втората половина на следващата година.

 

Джей Пауъл, председател на Фед, призна, че усилията на централната банка да ограничи инфлацията могат да причинят „известни щети“, което ще доведе до „не толкова меко“ приземяване и „леко“ повишаване на безработицата.

 

„Това не е кацане на самолет на обикновена писта. Това е кацане на самолет на стегнато въже, а ветровете духат“, каза Тара Синклер, икономист от университета Джордж Вашингтон. „Идеята, че ще намалим достатъчно доходите, а разходите само толкова, за да върнем цените до целта на Фед от 2 процента, е нереалистична“.

 

Близо 40% от икономистите предупредиха, че Фед няма да успее да овладее инфлацията, ако повиши лихвения процент на федералните фондове само до 2,8% до края на годината. Такъв сценарий ще изисква повишаване на лихвения процент с половин пункт на всяко от следващите три заседания на централната банка през юни, юли и септември, преди да се намали до по-типичния си ритъм от четвърт пункт за последните две срещи през 2022 г.

 

Малка част от респондентите очакват Фед да прибегне до увеличение от 0,75 процентни пункта.

 

Дийн Крушор, който работи като икономист в клона на Фед във Филаделфия в продължение на 14 години, предупреди, че може да се наложи централната банка в крайна сметка да повиши лихвите до приблизително 5%, за да овладее проблема, който той смята, че е до голяма степен причинен от „прекаленото забавяне ” на Федералния резерв, за да предприеме действия.

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 15 Юни 2022, 10:33

Прочетено: 73 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Намерете ни във Фейсбук