ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.83027 BGN | gbp 1 GBP = 2.3227 BGN | chf 1 CHF = 2.05143 BGN |

Европейската централна банка не е приключила с вдигането на лихвите

 

 

 

"Европейската централна банка" (ЕЦБ) не е приключила с вдигането на лихвите. Това каза управителят на институцията Кристин Лагард на изслушване в Европейския парламент.

 

Изказването вероятно цели да опровергае спекулациите, че ЕЦБ ще забави темпото и ще премине към по-умерени покачвания на основния си лихвен процент. Според  Лагард обаче инфлацията в еврозоната не изглежда да е достигнала връхната си точка, а предстоящите данни могат да покажат, че тя отново надхвърля прогнозите.

 

 Еврозоната се отдалечава от дълбоката рецесия. Рязък спад на борсовите цени на енергията, облекчени вериги за доставки и забавяне на производствените цени дадоха надежда, че инфлацията в еврозоната може би се забавя. Това накара някои инвеститори да залагат, че ЕЦБ ще премине към по-плавно затягане на паричната политика при следващите си заседания с по 0.5 процентни пункта вместо досегашните 0.75 пр. пункта. Но коментарите на Лагард пред евродепутатите показват, че Франкфурт все още не планира да забавя темпото.

 

Подобни сигнали дойдоха по-рано и от шефа на Нидерландската централна банка Клаас Нот. „Трябва да спрем да стимулираме търсенето”, каза Лагард. Според нея политиката на банката все още е силно стимулираща, въпреки че вече вдигна лихвата си от -0.5% на 1.5% тази година. 

 

Рисковете за инфлацията остават високи Цените на природния газ, един от основните двигатели на инфлацията, се понижиха с около 40% спрямо пика си през септември, но това е в резултат на по-малкото потребление заради мекото време, както и заради високата степен на запълненост на хранилищата. Според Лагард обаче тези условия са моментни и могат да се влошат догодина. Затова тя е скептична, че инфлацията в еврозоната вече е прехвърлила пика си и ще започне да спада.

 

 През октомври инфлацията във валутния съюз достигна исторически връх от 10.6% на годишна база. Според икономисти тя може да започне постепенно да се понижава, като прогнозата на анализаторите е за лек спад до 10.4% през ноември според допитване на Reuters.

 

Икономистите обаче очакват инфлацията още дълго да остане висока и едва през 2025 да падне до целта от 2%. За ЕЦБ предстои поредно трудно решение на заседанието през декември, тъй като икономиката на еврозоната рязко се забавя, а основните прогнози на институциите вече са за рецесия. „Очевидно трябва да продължим да повишаваме лихвените проценти и моето подозрение, въпреки че не искам да се впускам в спекулации за бъдещето, е, че все още имаме да извървим дълъг път”, каза Лагард.",

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 5 Декември 2022, 15:31

Прочетено: 319 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени обяви.

Намерете ни във Фейсбук